**Onderzoek concept reizend licht 

 

Tijdens de voorstelling Vase in 2016 werkten we voor het eerst met het gegeven om een filmisch karakter te verkrijgen op scène. Cameratechnieken die worden gehanteerd in films zijn bepalend voor de verandering van perspectief. Camera’s staan op dolly’s, video-cranes, schouder-rigs en zelfs robots. Om het effect te bekomen van verandering van perspectief op podium, is het nodig dat het licht grote afstanden in een vloeiende beweging kan afleggen op korte tijd. Het licht werd gemonteerd op een 12 meter lange videocrane. Een voorbeeld: frontlicht gaat over naar geïsoleerd toplicht, draait rond de lichamen en eindigt in een verticale baan over de grond, met de bijhorende schaduwvorming. Sinds mei 2017 hebben we verdere testen gedaan met crane's, towercams en industriële robotarmen. Gedetailleerde informatie vindt u beneden

technocrane.jpg

Beeldtaal - allegoriën en AES+F en scenografie

Allegorieën, een vorm van narratief of visueel beeld waarvan de letterlijke en voor de hand liggende betekenis één of meer betekenissen maskeert. Deze betekenis vormen we om naar eigentijdse ideeën en plaatsen we deze in een contextuele, multiculturele samenleving. Samen met AES+F ga ik opzoek naar de juiste scenografie. Dit om het filmische karakter (wat oorspronkelijk de aanleiding gaf van het onderzoek) tijdens de presentatie te versterken. Deze afspraak ik gepland in voorjaar 2021 in Sint-Petersburg

Dramaturgie

 

Tijdens dit onderzoek bekijken we eerst de dramaturgie van het apparaat en de dramaturgie van het licht, daarna zal een gehele dramaturgie bepaald worden die op zijn beurt de input zal geven voor de presentatiecontext. 

AES+F.jpg

Danstaal

In al mijn dansproducties hebben de menselijke psyché en thema’s als masochisme, marteling, seksualiteit, dominantie, uitputting en de verhouding man/vrouw een grote invloed op het dansdialect. Deze thema’s worden omgevormd in metamorfoses en in combinatie gebracht met klassiek ballet. Het anders perfect gestileerde ballet wordt doorspekt met rauwe emoties, detailbewegingen en uitputting. Een groteske pas de deux die plots ontstaat of een grand jeté die gekleurd wordt door de metamorfose van een smeltend lichaam. 

Onderzoek naar installatie / performance 

In 2021 kijken we naar hoe we deze bevindingen kunnen omvormen naar een homogeen geheel dat kan leiden tot een andere vorm van presenteren. “Het apparaat” dient, gezien de duidelijke aanwezigheid op scene, buiten de functie van belichting, een meerwaarde te bieden in het artistiek geheel. De relatie tot de performer en het dramaturgisch kader kan op zich reeds geïsoleerd getoond worden zonder het te integreren in een avondvullende voorstelling. Deze verschuiving naar een gebalde artistieke inhoud, zonder spanningsboog of narratieve lijn dient in 2021 verder onderzocht te worden. Dit doormiddel van gesprekken en feedbackmomenten maar ook doormiddel van experimenten met de dansers en apparatuur en zelfs mogelijke scenografieën.

Partners 2020 : Group Machiels, Trixxo, Omnibeton, Idearté, Hands, Vestio, Kolmont Woonprojecten, Comfort Energy, Bouwbedrijf Houben, Mediahuis, Code Gorilla, Droneport, Eurogrip, Fisheye, Rentek, Painting with Light.

Presentatie

 

Met IKOB (Eupen), LLS (Antwerpen), VOKA (nationaal) en Theater op de Markt (Neerpelt – Hasselt) worden gesprekken gevoerd omtrent welke presentatiemogelijkheden er zijn. Deze 4 verschillende contexten, museaal - galerie - bedrijfssetting en theaterfestival, zullen een andere aanpak vereisen. Zo kan het zijn dat de presentatie bij het ene resulteert in een dans-installatie terwijl er bij de andere een performance vorm of interactieve voorstelling uitvloeid. 

Kuka1.jpg

Planning

December 20 – maart 21 :

  • Ontwikkeling drones, en ledlamp samen met Droneport en Code Gorilla

  • Gesprekken met oa. Kris Verdonck, Lawrence Malstaf, AES+F omtrent artistieke inhoud per onderzoek.

  • Gesprekken en overleg met oa. IKOB, Theater op de Markt, LLS omtrent presentatie en spreidingsmogelijkheden.

Maart 21 – juni 21:

  • Experimenten geconverteerde licht-drones met danser 

  • Testen crane’s, industriële robotarmen met dansers 

Juli - augustus 21

  • Toonmomenten aan sponsors en gesprekspartners incl. moment van reflectie en feedback

  • Opmaak planning najaar  2021 / 2022

BOOKS BOOKS BOOKS

- Issues in Curating Contemporary Art and Performance

- The Art of Living

- The Analyse of Performance

- Light on Stage

 

Doormiddel van ons sponsorplan zal er 20.000 € geïnvesteerd worden vanuit 10 Limburgse bedrijven. Dit voor het Drone onderzoek als voor het presentatie onderzoek. Group Machiels heeft zich tevens geëngageerd om de nodige apparatuur te voorzien in de testfases (Crane's, industriële robot armen, dolly's). Hands communications zal alle communicatie verzorgen. 

 

 

Apparatuur

2016

Technocrane supertechno 100.

Manueel bestuurd, 2 personen aan voet en arm + 1 cameraman voor beweegbare kop. Enkel mogelijk met Varylight VL3000 spot. Geïntegreerd in voorstelling Vase tijdens Theater op de Markt Hasselt.

In samenwerking met Eurogrip

2017 - 2018

Samdoly

Automatisch bestuurd, 1 persoon voor travel, 1 lichttechnieker voor beweegbare kop, 1 kabel begeleider. Mogelijk met alle movingheads lampen. 

Speciaal ontworpen door Eurogrip en Rentek licht en geluid

Technodolly

Crane op dolly zonder rails. Manueel bestuurd, 1 persoon op zit-dolly besturing crane, 1 besturing dolly. Enkel mogelijk met Varylight VL3000

In samenwerking met Eurogrip

Towercams op rails

Hangend en staand. Automatisch gestuurd. 1 persoon voor travel en beweegbare kop. Enkel mogelijk met Varylight VL3000 

In samenwerking met Eurogrip

Industriële robotarm

Automatisch bestuurd en mogelijkheid tot voor programmering. 1 persoon besturing of programmering robot-software, 1 lichttechnieker bediening Movinghead lamp. 

In samenwerking met Fisheye en Painting with Light 

 

2019

Geconverteerde drone

Drone met beschermhulsel, GPS stabilisator, portable small LED Movinghead.

Nog in ontwikkeling door Code Gorilla. 

Links

Lies Serdons

www.liesserdons.net

Vase (2016)

https://vimeo.com/188290316

Robots

https://vimeo.com/239246047

https://vimeo.com/257522305

Eurogrip

www.eurogrip.com

Droneport

www.droneport.eu

Code Gorilla

www.codegorilla.be

Fisheye

www.fisheye.eu

Rentek

www.rentek.be

samdolly.jpg
KUKA22.jpg